Hanna - Tolk van de Ziel
  • Home
  • Kinesiologie
    • Kinderen en kinesiologie
  • Coaching
    • Talentenspel
  • Agenda
  • Hanna
  • Tarieven
  • Meer...
    • Zweethut
    • Vision Quest
  • Blogs
  • Contact
  • Home
  • Kinesiologie
    • Kinderen en kinesiologie
  • Coaching
    • Talentenspel
  • Agenda
  • Hanna
  • Tarieven
  • Meer...
    • Zweethut
    • Vision Quest
  • Blogs
  • Contact

Blogs

"Patiënt? Ik?! Nee hoor." – Over de schaamte voor zwakte

5/20/2025

0 Comments

 
Twee keer vandaag hoorde ik het in mijn praktijk:
"Ja maar... dan ben ik een patiënt."

Het lijkt misschien een onschuldige zin, maar er zit iets in de ondertoon wat me raakt. Alsof het woord patiënt besmet is geraakt. Alsof je, zodra je jezelf zo noemt, automatisch zwak, machteloos of zielig bent.

Ik snap waar het vandaan komt. In onze maatschappij hebben we een diepe, vaak onbewuste overtuiging: je moet sterk zijn. Doorgaan. Zelfredzaam zijn. Niet klagen. Niet afhaken. Ook ik heb deze overtuigingen lang gehad (en kan er soms zelf nog steeds wel in vervallen!)

En dus is er weerstand tegen het idee dat je lijf of je geest ergens moeite mee heeft. Want zodra dat zo is, ben je... wat dan? Minder waard? Geen volwaardig lid meer van de maatschappij? Geen 'echte volwassene'? Moet je je dan schamen?

Als oud-verpleegkundige en als kinesioloog heb ik jarenlang gewerkt met mensen die ziek waren, pijn hadden, moe waren, of gewoon... even niet verder konden. En wat ik daar heb geleerd, is dit:

Er is niets mis met erkennen dat je een kwetsbaarheid hebt!

Sterker nog – het is krachtig. Moedig.
Als je durft te zeggen: "Mijn lijf heeft hulp nodig."
Of: "Ik weet het even niet meer."
Of: "Ik voel me angstig, en dat mag er zijn."
Dan ben je niet een slachtoffer. Je bent iemand die verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar gezondheid. Voor het leven.

In mijn praktijk zie ik het elke dag opnieuw: mensen die in stilte lijden omdat ze vinden dat ze niet mogen toegeven dat het niet goed gaat. De hobbel naar hulp zoeken was mega groot. Ze komen binnen met stress, vermoeidheid, onrust. En diep vanbinnen zit vaak die ene angst: “Als ik dit toelaat, dan ben ik zwak.”

Maar je bent niet zwak.
Je lichaam communiceert met je. Je zenuwstelsel geeft een signaal. Er zit een verhaal in je lijf dat gehoord wil worden. Als je daarnaar durft te luisteren, stap je juist in je innerlijke kracht.

Misschien ben je wel een patiënt. En dat is oké.
Misschien heb je op dit moment hulp nodig. Misschien zegt je lichaam: ik red het even niet alleen.
Misschien zit je in een fase waarin je kwetsbaar bent, waarin je het even niet overziet, of waarin je simpelweg uit balans bent.
Dat maakt je niet zwak. Het maakt je mens.

We hoeven het woord patiënt niet weg te houden, alsof het iets beschamends is.
Wat mij betreft mogen we het juist terugbrengen naar waar het werkelijk over gaat:
Een mens die tijdelijk zorg nodig heeft. Iemand die iets aan te kijken heeft in zichzelf.
Die zich laat dragen, zodat hij of zij uiteindelijk weer stevig op eigen benen kan staan.
Er is geen zwakte in dat woord. Alleen maar menselijkheid en moed.

En dat is eigenlijk niets nieuws.
Al in de tijd van Hippocrates, draaide het niet alleen om ziekte, maar om de hele mens. Hij zei:

“Het is belangrijker te weten wat voor mens een ziekte heeft, dan welke ziekte een mens heeft.”

Een patiënt zijn was toen – en wat mij betreft nog steeds – geen statisch label, maar een fase waarin iemand zorg mag ontvangen, herstelt, onderzoekt en groeit.
Dus laten we het woord patiënt niet vermijden, maar er de waardigheid aan teruggeven die het verdient. 
Want in die erkenning ontstaat ruimte. Mildheid. En echte heling.
0 Comments

Geen quick fix!

3/4/2025

0 Comments

 
Voel jij je soms verloren? Alsof je niet goed weet welke richting je op moet in het leven? Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar blijft dat gevoel van zwaarte en moedeloosheid hangen. Je wilt vooruit, maar waar naartoe? En vooral: hoe zet je jouw energie optimaal in zonder jezelf uit te putten?

Ik herken dat gevoel. Jaren geleden ontdekte ik mijn talenten en mijn levensmissie door middel van het Talentenspel. Ondanks dat ik al zo ongelooflijk veel op het valk van persoonlijke ontwikkeling had gedaan, gaf het me op een ander niveau inzicht in wie ik ben en wat ik hier kom doen. Hoe mijn innerlijk koninkrijk eraan toe was. Dat bracht ongelooflijk veel helderheid over wie ik ben en wat ik hier te doen heb. En het wordt nog elke dag helderder. 
​
De laatste jaren kwamen mensen die veel wisten van het Human Design op mijn pad en zo leerde ik mijn “chart” kennen. Er viel veel op z’n plek. Ik snapte hoe mijn energie stroomt, hoe ik keuzes mag maken en waarom sommige dingen voor mij werken en andere totaal niet. Hoe dat voor mij werkt als Manifesting Generator. Ik snapte waarom sommige dingen energie gaven en andere me leegzogen. Ik begreep beter welke richting echt bij me paste en waarom bepaalde keuzes niet voor mij werkten, ook al leken ze logisch. En dat ik pas te reageren en te handelen heb als ik vanuit mijn buik een echte “JA” voel. Het combineren van deze twee inzichten is voor mij ongelooflijk waardevol geweest. Dat voelt een beetje als magie.

Wat is Human Design?
Human Design is een uniek systeem dat inzicht geeft in hoe jouw energie werkt en hoe je het beste keuzes kunt maken. Het laat zien hoe jij in de wereld staat, hoe je beslissingen neemt en welke strategieën het beste voor jou werken. Misschien ben jij iemand die eerst moet wachten op een uitnodiging voordat je tot bloei komt, of juist iemand die snel mag reageren op wat er op je pad komt. Dit inzicht helpt je om meer in lijn te leven met wie jij echt bent. Grappig is dat ik een aantal mensen om mij heen heb die daar helemaal een “pro” in zijn en dat, hoe interessant ik het ook vind, ik daar dus niet die “JA” op voel om het zelf onder de knie te krijgen.

Wat is het talentenspel?
Waar ik wel onmiddellijk een “JA” op voelde, was het talentenspel. Dus dat traject heb ik al vele malen mogen doorlopen samen met mijn klanten. En elke keer is het weer zo ontroerend en diepgaand.
Jouw talenten zijn de dingen die je moeiteloos doet, waar je energie van krijgt en waar je van nature goed in bent. Dit kunnen zowel praktische vaardigheden als innerlijke kwaliteiten zijn, zoals diep kunnen luisteren, vernieuwend denken of mensen inspireren. Vaak onderschatten we onze eigen talenten, omdat ze voor ons zo vanzelfsprekend voelen. Maar als je ze bewust leert herkennen en benutten, kun je ze veel krachtiger inzetten.

Maar waar begin je?
Het begint met echte nieuwsgierigheid naar jezelf. Laat je verrassen door wat jouw talenten je willen vertellen. En als je nog meer helderheid wil krijgen hoe jouw energie optimaal stroomt; ik werk graag samen met HD-coaches om het een nog diepgaander transformatie te laten worden. Dit is geen quick fix!  Maar wel een ervaring die je leven verandert.

In april faciliteer ik samen met Bianca Perfors een retreat Design Your Destiny op Bonaire - ​Ik word daar zo gelukkig van! Want daar stroomt mijn energie en weet ik dat ik mijn levensmissie volop leef! 
 

Afbeelding
Ik wil hier meer van weten
0 Comments

Duiken in je zielsmissie: mag, kan en doe je dat?

2/22/2025

0 Comments

 
Soms kom je op een punt in je leven waarop je voelt dat je een sprong moet wagen. Niet zomaar een sprong, maar een diepe duik in wat je het meeste raakt: jouw zielsmissie. Toch knaagt er soms iets, voel je weerstand. Wat als je voelt dat je mag en kunt duiken, maar het toch niet doet? Wat als je diep van binnen weet dat het tijd is, maar iets in jou blijft aarzelen? Dat je slechts een teen in het water steekt en weer terugdeinst.

Afgelopen week zat ik in een intervisiebijeenkomst, waar we met z’n allen juist durven kijken naar onze zielsmissie, onze verlangens en onze weerstanden. Toen ik gevraagd werd te gaan staan voor mijn missie, bleek ik gezegd te hebben: oeh ik mag niet duiken voor mijn missie, ik kan niet duiken voor mijn missie. Ik bedoelde uiteraard, dat ik voel dat ik verantwoordelijkheid te nemen heb voor mijn missie, maar de directe link met mijn grote passie (duiken) was een enorme spiegel. Gelukkig werd ik daar door een lieve collega/vriendin op gewezen.

Voor mij is duiken namelijk iets magisch. De stilte onder water, het gewichtloze gevoel, de totale overgave aan een andere wereld—het brengt me rust, helderheid en een diep vertrouwen. En toch, als ik de vergelijking trek met het duiken in mijn zielsmissie, voelde ik een terughoudendheid. Waarom? En is het juist niet de bedoeling dat ik misschien wel nog dieper moet duiken voor mijn missie?

De diepte Ingaan: verlangen en weerstand
Duiken vraagt om loslaten, overgave en vertrouwen. Het is een beweging naar binnen, naar het onbekende. Precies zoals je zielsmissie dat doet. Maar wat houdt ons tegen?
🔹 Angst voor het onbekende – Wat als ik me helemaal overgeef en het anders loopt dan ik had gedacht?
🔹 De verantwoordelijkheid die erbij komt kijken – Wat als ik écht in mijn missie stap en niet meer terug kan?
🔹 Oude overtuigingen – Mag ik dit wel doen? Is het veilig om volledig voor mijn missie te gaan? Want wat als ik erop afgerekend wordt?
 🔹 Twijfel aan eigen kunnen – Kan ik dit eigenlijk wel? Ben ik er klaar voor? En geloof me, deze is enorm groot in mij!
Herken je dat ook? Je verlangen is er, en toch voelt het alsof iets je tegenhoudt om volledig de sprong te wagen. Alsof je met één voet op de rand staat en de andere nog stevig op het vertrouwde land.

Wat heeft je ziel nodig?
Misschien is het niet de sprong zelf die spannend is, maar het idee dat er geen weg terug is. Erkennen dat het enorm spannend is, is voor mij dan steeds weer de eerste stap. Voelen hoe enorm groots die stap kan lijken, het loslaten van bekende patronen en gedragingen. Voelen welke emoties daarmee gepaard gaan.

Maar wat als duiken niet betekent dat je verdrinkt, maar dat je juist leert ademen op een dieper niveau? Dat je niet hoeft te haasten, maar in je eigen tempo mag zakken in wat klopt voor jou? Want dat is wat er gebeurt onder water.

Als ik voel dat er weerstand is, vraag ik mezelf dan af:
✨ Waar ben ik bang voor als ik écht duik in mijn zielsmissie?
 ✨ Wat heb ik nodig om me veiliger te voelen in deze beweging?
 ✨ Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om dichter bij mijn missie te komen?
Ik weet (ook door het duiken) dat als ik me op de stroom mee laat voeren, het leven me precies daar brengt waar het de bedoeling is. Dat ik daarop mag vertrouwen. Mijn adem is immers altijd bij me.

Ik weet ook dat mijn missie altijd bij me is en geduldig wacht totdat ik dat volledig leef. Dat mijn ziel me niet wil overspoelen, maar me wil laten voelen dat ik krachtig genoeg en vrij ben om de diepte in te gaan.

En nu; ik kan weer een laag dieper voelen dat het echt tijd is om nog dieper te duiken. In april ga ik weer letterlijk duiken. Ik voel nu alweer zoveel nieuwsgierigheid èn verlangen om te gaan ontdekken wat de diepte van de zee me nu weer wil laten zien. Want dat is wat duiken met me doet. Letterlijk en figuurlijk.

Doe jij met me mee?

Adem in. Voel het verlangen. En laat je meevoeren. Je bent klaar. Jouw missie wacht op jou.
​
Laten we diepzielduiken.
Afbeelding
0 Comments

Eilandkracht - de kracht van stilte

2/15/2025

0 Comments

 
Afbeelding
Elke keer als ik op de boot naar Schiermonnikoog stap, gebeurt er iets bijzonders. Alsof ik een grens overga, weg van de drukte en verwachtingen van het vasteland. Terwijl ik de zee ruik en de wind langs mijn gezicht voel, begint alles in mij te vertragen. Ik hoef nog niet eens voet op het eiland te zetten – het begint al op de boot, als ik starend over het wad steeds meer afstand neem van het vaste land.
Elke keer als ik op het vliegtuig naar Bonaire stap gebeurt er iets vergelijkbaars. Mijn hart bonst vol vreugde. Het verlangen dan al voelbaar om weer in de diepte van de zee te kunnen zijn. Ook daar haalt de zee me weg bij alle beslommeringen, brengt me zo dicht bij mijn ware natuur. Vertragen, vertragen, vertragen.

Er is iets aan het omringd zijn door water dat mijn gedachten en hart verzacht. Alsof het water de ruis in mijn hoofd meeneemt en er alleen stilte achterblijft. Die stilte is krachtig. Zowel op Schiermonnikoog als op Bonaire voel ik die kracht in alles. In de wind die vrij over het eiland waait, in de golven die eindeloos blijven komen en gaan, in het zand en zout dat zich zonder weerstand over het eiland laat jagen.

Hoewel de landschappen op beide eilanden zo ongelooflijk anders zijn, dragen beide eilanden eenzelfde magie in zich. Een tijdloosheid. Een diepe rust die me altijd terugbrengt naar mijn kern.

Er gebeurt dan iets wonderlijks. Mijn hart huppelt. Vreugde en dankbaarheid dienen zich onmiddellijk aan, wat voor weer het ook is. Mijn wereld wordt stil. Niet alleen omdat er geen verkeerslawaai is, maar omdat de natuur de ruimte vult met haar eigen harteklop. Het geluid van de wind, het geruis van de golven, de vogels die hoog boven me zweven, de diepte van het water – het voelt alsof alles hier ademhaalt in één kalm tempo en ik hoef alleen maar mee te ademen.
Die stilte vraagt me om naar binnen te keren. Alle drukte en gedachten die ik op het vasteland met me meedraag, lijken op te lossen op in die eindeloze horizon.









Verbinding met de natuur
Ik weet dat ik nergens anders zo diep in mezelf kan zakken. Het water om me heen creëert een veilige cocon waarin ik echt zo diep kan voelen. Waarin ik kan luisteren naar dat zachte stemmetje diep vanbinnen dat ik in het dagelijkse leven soms laat overstemmen.

Het herinnert me aan wat echt belangrijk is. Ik hoef niets te doen, niets te bereiken. Ik mag gewoon zijn. En juist dat ‘zijn’ brengt me naar mijn diepste kern. De lagen die ik in het dagelijks leven om me heen bouw – verwachtingen, verplichtingen, rollen – vallen hier als vanzelf weg. Wat overblijft, ben ik. Puur en zonder filter.

Contact met mijn ware natuur
Laag voor laag mogen worden afgepeld. Mijn hart opent meer en meer. Het helpt me om te luisteren naar mijn eigen innerlijke wijsheid, om te ontdekken welke talenten in mij schuilen en welke richting mijn hart op wil. En dan kan ik op diep niveau contact maken met mijn levensmissie.
Het is een reis naar binnen, naar de kern van wie ik werkelijk ben. Een reis die ik elke keer opnieuw maak, zowel voor mezelf als voor anderen die ik hierin begeleid.

De magie van twee eilanden
Wat ik zo bijzonder vind, is dat ik dit gevoel op twee plekken ter wereld ervaar: op Schiermonnikoog en op Bonaire. Twee eilanden die ogenschijnlijk zo verschillend zijn, maar die allebei dezelfde magie hebben.

Op Bonaire is het de warmte van de zon, het diep duiken in het oneindige blauw van de oceaan, en de zwoele bries die me naar binnen keert. Op Schiermonnikoog is het de zilte wind, het ruisen van de duinen en de uitgestrekte stranden, waar ik uren op kan wandelen. Beide plekken geven me het gevoel dat ik leef in verbinding met de natuur, dat ik adem in het ritme van het leven zelf.

Het is deze magie die ik wil delen tijdens de retraites op Schiermonnikoog en Bonaire. Omdat ik weet hoeveel het kan doen om echt tot rust te komen, om je diepste kern te vinden en te luisteren naar wat er écht toe doet.

Voel jij die roep ook?
Laat het eiland je gids zijn. Laat de stilte je brengen waar woorden tekortschieten.

Check de agenda als jij dit wil
0 Comments

Herfstige Weerspiegelingen

11/11/2024

0 Comments

 
De herfst is weer in volle gang: regenachtige dagen, kale bomen, en de zon die zich steeds minder vaak laat zien. Voor sommigen betekent dit een knusse tijd van warme truien, Een theetje op de bank en kaarsjes aan. Voor mij voelt het anders. Hoe korter de dagen worden, hoe meer mijn energie daalt en mijn zin om dingen te ondernemen afneemt. Mijn innerlijke 'batterij' lijkt minder goed op te laden. Het gebrek aan licht maakt dat ik me sneller uitgeput voel en soms zelfs wat somberder.

Maar juist in deze donkere maanden voel ik ook een bijzondere uitnodiging. In plaats van mijn energie aan de buitenwereld te geven, is dit het moment om te ontdekken wat er van binnen leeft, wat aandacht vraagt en gehoord wil worden. Tijd om stil te staan, te reflecteren, en ruimte te maken. De herfst laat me zien dat, zelfs zonder de externe warmte en licht van de zon, ik naar binnen kan keren om op te laden. Ook al duik ik in de zomer veel liever in een warme zee met prachtige kleuren, in de herfst en winterperiode duik ik in mezelf, onder andere door meer meditatie, rust, massages en kinesiologische behandelingen. Het is een totaal andere manier van opladen, maar even waardevol

Terwijl de dagen korter worden, moet ik mezelf eraan herinneren dat mijn innerlijke licht net zo sterk kan blijven schijnen. Dat elke stap die ik zet in mijn proces , een stap is naar diepere verbinding met mezelf,– een kostbare verbinding die losstaat van welk seizoen dan ook.

Wil jij deze winter ook ontdekken hoe je energie kunt vinden in stilte en reflectie? In februari organiseren Cynthia en ik een speciale retraite, waarin we samen de diepte ingaan, weg van de drukte en naar een plek van rust en verbinding. Deze dagen zijn een uitnodiging om los te laten wat je niet langer dient en je batterijen op te laden op een dieper niveau. Of je nu nieuw bent in meditatie en reflectie, of al vertrouwd bent met deze vormen van zelfzorg – je bent van harte welkom.
​
Afbeelding
0 Comments

Stress op de werkvloer

10/1/2024

0 Comments

 
Wat is stress en hoe werkt dat door in de werkomgeving?
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagende of bedreigende situaties. Het zorgt ervoor dat je alert en gefocust bent, wat op korte termijn nuttig kan zijn. Maar wanneer stress te lang aanhoudt of chronisch wordt, kan het schadelijk zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Dit geldt zeker in de werkomgeving, waar steeds meer mensen te maken krijgen met een toenemende werkdruk en eisen.

Wat veroorzaakt stress op het werk?
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan stress op de werkvloer. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:
  1. Te hoge werkdruk
    Wanneer werknemers meer taken hebben dan ze in de beschikbare tijd kunnen volbrengen, ontstaat er een constante druk om te presteren. Dit leidt tot stress en kan uiteindelijk uitmonden in burn-out.
  2. Gebrek aan controle of autonomie
    Werknemers die het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun werk of niet kunnen meebeslissen, ervaren vaak een verhoogde mate van stress. Ze voelen zich beperkt en niet gehoord. En dat veroorzaakt een verhoging van stress en afname van motivatie.
  3. Onvoldoende communicatie
    Slechte communicatie tussen teams, managers en werknemers kan zorgen voor misverstanden, frustraties en verhoogde stressniveaus. Het gevoel van onduidelijkheid en het ontbreken van steun kan zwaar wegen.
  4. Onbalans tussen werk en privé
    Het niet goed kunnen scheiden van werk en privéleven leidt bij veel werknemers tot uitputting. Wanneer men constant bereikbaar moet zijn of geen tijd heeft om te ontspannen, stijgt het stressniveau aanzienlijk. Dit zie ik vaak in de praktijk.
  5. Gebrek aan waardering en erkenning
    Werknemers die zich niet gewaardeerd of erkend voelen, hebben vaak meer last van stress. Dit kan leiden tot demotivatie en een afname in productiviteit, wat de druk verder verhoogt.

De gevolgen van stress op de werkvloer
Langdurige stress kan verschillende negatieve effecten hebben, zowel op mensen als op de organisatie als geheel. Medewerkers kunnen te maken krijgen met klachten zoals vermoeidheid, angst, depressie, hoofdpijn en slaapproblemen. Voor veel organisaties betekent dit een verhoogd ziekteverzuim, lagere productiviteit en hogere personeelsverloop.

Hoe kinesiologie en ACT-therapie kunnen helpen bij stressmanagement
Bij "Tolk van De Ziel" geloven we dat stressmanagement veel meer is dan alleen het verminderen van symptomen. Wij kijken naar de kern van het probleem en bieden effectieve oplossingen zoals ACT-therapie, kinesiologie en talentenversteviging van medewerkers.

Kinesiologie
Kinesiologie is een holistische benadering die zich richt op het in balans brengen van lichaam en geest. Het gaat ervan uit dat lichamelijke en mentale blokkades stress veroorzaken. Door middel van spiertesten kan een kinesioloog onderliggende oorzaken van stress opsporen en behandelen. Dit helpt om spanningen in het lichaam los te laten en meer rust te ervaren.
  • Hoe helpt dit bij werkgerelateerde stress?
    Kinesiologie helpt je lichaam te ontladen van stress, zodat je beter kunt omgaan met werkdruk en je energieker en meer focus ervaart. Het brengt balans terug in het zenuwstelsel, wat bijdraagt aan een betere veerkracht in uitdagende situaties.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
ACT-therapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie die zich richt op het accepteren van moeilijke gedachten en gevoelens, en het actief nastreven van persoonlijke waarden. In plaats van te proberen stress te vermijden, leert ACT je om deze gevoelens te accepteren en je focus te verleggen naar dat wat echt belangrijk is in je leven en werk.
  • Hoe werkt ACT bij stress op het werk?
    ACT helpt werknemers om flexibeler om te gaan met stressvolle situaties. In plaats van vast te lopen in perfectionisme of angst, leren ze om hun energie te richten op wat er echt toe doet. Dit maakt hen veerkrachtiger en minder vatbaar voor burn-out.

Talenten
Het Talentenspel is een interactieve methode die mensen helpt hun unieke talenten te ontdekken en beter in te zetten, zowel persoonlijk als professioneel. Het bevordert zelfinzicht.
  • Hoe werkt Talentenspel bij stress op het werk?
Het Talentenspel helpt medewerkers bij het verminderen van stress door werk en talenten op elkaar af te stemmen. Hierdoor ontstaat meer balans, werkplezier en effectiviteit.

Conclusie: Stress op de werkvloer effectief aanpakken
Stress op het werk is een serieus probleem dat niet alleen de gezondheid van werknemers, maar ook de productiviteit van een organisatie kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze stress aan te pakken. Kinesiologie,  ACT-therapie en het Talentenspel zijn krachtige tools om de balans tussen lichaam en geest te herstellen en beter om te gaan met de uitdagingen van de moderne werkplek.

Bij "Tolk van De Ziel" staan we klaar om bedrijven te helpen met stressmanagement. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het creëren van een gezonde, plezierige en stressvrije werkomgeving.
 

heel graag contact
0 Comments

Welke kleuren heb jij in de diepte?

9/24/2024

0 Comments

 
Afbeelding
Welke kleuren heb jij in de diepte? Je zal misschien denken: wat een rare vraag. En toch is die vraag niet zo gek.

Mijn zomer gaf me daar een heel verhelderend antwoord op. Zoals misschien velen van jullie weten, ben ik inmiddels een fervent duiker. Wat het me brengt is rust, een meditatieve staat en ongelooflijke helderheid in mezelf. En een gevoel van ultieme vrijheid.

Eenmaal weer thuis, zag ik ineens heel helder de metafoor van de oceaan met zijn kleuren. Als we naar de oppervlakte kijken, zien we de golven of juist een heel rustig rimpelloze zee. De zon glinstert op het water, vogels vliegen over, en misschien heb je het geluk een dolfijn te zien spelen. We zien totaal niet wat er onder de oppervlakte is. Maar als je besluit om dieper de zee in te duiken, begint een wonderbaarlijke transformatie. De kleuren vervagen langzaam. Als eerste verdwijnen de warme kleuren en als eerste de kleur rood. En laat dat nou juist mijn lievelingskleur zijn. Ga je dieper, dan blijven de koude blauwtinten over, tot alleen een grijze schaduw overblijft.

Maar neem je een lamp mee naar de diepte, dan komt ineens alles weer tot leven. Rood koraal, paarse sponzen, felgroene planten en levendige vissen die je eerder in een grijzige staat zag, worden zichtbaar. De kleuren waren er altijd al, maar ze hadden licht nodig om tevoorschijn te komen. Het benam me bijna de adem van tijd tot tijd. Gelukkig kan ik inmiddels heel goed met mijn ademautomaat overweg!

De diepte in jezelf
Dat dit fenomeen ook voor mensen geldt, zag ik dus toen ik al even weer aan het werk was. In het dagelijks leven zien we vaak alleen de buitenste laag van iemand: hoe ze praten, zich kleden, en hun directe acties. Iemand kan stralen en schitteren. Nukkig en onbeholpen lijken. Maar zien we alles? Het antwoord is natuurlijk: nee. Iedereen heeft meer kleuren dan we in eerste instantie kunnen zien en soms lijken de kleuren volledig vervaagd te zijn.
Als we nou eens met een lampje op de verborgen lagen zouden schijnen, wat zouden we dan zien? Kunnen we de dieper verborgen emoties en talenten dan zien? De kleur weer laten stralen, zoals ze altijd al waren? Ik bedacht dat ik dat eigenlijk altijd doe in mijn praktijk. De verborgen kleuren weer naar boven halen, mensen het contact met hun eigen diepe, kleurrijke oceaan weer laten herinneren.
En juist in groepen is het vaak extra moeilijk voor velen. Laat jij je werkelijk in je gehele, complexe kleurenpalet zien aan iedereen? Of toon je dat waarvan jij denkt dat het gewaardeerd en geaccepteerd wordt? Oftewel: blijf je aan de oppervlakte of mag iedereen jouw diepe oceaan zien?

Licht schijnen op het onzichtbare
In alle relaties (of dat nou intieme-, werk-, of vriendschapsrelaties zijn), is het essentieel dat mensen zich gezien en gehoord voelen. Om de diepe lagen te kunnen laten zien is er vertrouwen nodig, empathie en steun. Dat is als het meenemen van een lamp naar de diepten van de oceaan. Net zoals de diepzee vol levendige kleuren zit die we zonder licht niet kunnen zien, zitten mensen vol verborgen talenten, passies en emoties die misschien pas zichtbaar worden als er aandacht aan wordt besteed. En net zoals het een adembenemend gezicht is wanneer je de kleuren van de oceaan werkelijk ziet, is het even prachtig om te zien hoe mensen opbloeien wanneer ze worden erkend voor wie ze echt zijn.
​
Welke kleuren heb jij?
Ik vind deze metafoor van de oceaan super krachtig: wat je aan de oppervlakte ziet, is slechts een heel klein deel van wat er werkelijk is. Of het nu gaat om een diepzee vol kleurrijke vissen, of een persoon met lagen aan talenten en emoties, de ware schoonheid zie je pas als je bereid bent om dieper te kijken en er licht op te schijnen. Laten we daarom, net als diepzeeduikers, nieuwsgierig zijn naar de dieptes in onszelf en in anderen, want wie weet welke prachtige kleuren daar verborgen zitten, klaar om ontdekt te worden.
 


0 Comments

De dans tussen lichaam en aura

3/11/2024

0 Comments

 

De Magie van Energetische Verbinding tussen Lichaam en Aura

Afbeelding
Na een prachtige kinesiologische cursus de afgelopen dagen, voel ik weer de verwondering over het samenspel van ons fysieke lijf en ons aura. Ik krijg een nog dieper besef van de intense “dans” die er plaats vindt tussen die beiden.
In een wereld waarin we ons vaak laten leiden door tastbare, fysieke realiteiten, kunnen we gemakkelijk het subtiele en magische aspect van onze energetische verbinding met ons lichaam en aura over het hoofd zien. Ik ontdekte weer wat voor onderliggende kracht schuilt in deze verbinding. Een kracht die maakt dat we òf in balans en gezond zijn òf als er een onbalans is, dat die kan leiden tot ziekte. Laten we duiken in de betekenis en de magie ontdekken van de energetische band tussen ons lichaam en onze aura.

Wat is de Aura?
Voordat we dieper ingaan op de verbinding tussen ons lichaam en aura, laten we eerst eens kijken naar wat de aura eigenlijk is. In verschillende spirituele tradities wordt de aura beschreven als een energieveld dat ons omringt. Het is een subtiele, stralende gloed van energie die elk levend wezen omhult, inclusief mensen, dieren en planten. Niet iedereen kan de aura met z’n ogen waarnemen, maar voelbaar is het voor iedereen. Denk maar eens aan dat je soms onbewust terug deinst bij bepaalde mensen, zonder dat je precies weet waarom.
De aura bestaat uit verschillende lagen of 'lichamen', elk met hun eigen unieke eigenschappen en functies. Deze lagen weerspiegelen onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele toestanden. Wanneer we ons bewust worden van onze aura, kunnen we meer inzicht krijgen in onszelf en onze omgeving.

De Energetische Verbinding
Nu we wat meer weten over de aura, kunnen we de verbinding met ons lichaam verkennen. Ons lichaam en onze aura zijn niet gescheiden entiteiten, maar eerder nauw met elkaar verbonden op een subtiel energetisch niveau. Deze verbinding is als een dans van constante uitwisseling van energie, waarbij de gezondheid van het ene ons direct beïnvloedt.
Wanneer ons lichaam in balans is, straalt dit door naar onze aura en vice versa. Denk hierbij aan momenten waarop je je gezond en energiek voelt; je aura straalt dan vaak helder en krachtig. Je bent dan ook voor veel mensen aantrekkelijk. Maar wanneer we uit balans zijn, bijvoorbeeld door stress, ziekte of negatieve emoties, kan dit zich manifesteren als troebelheid of zwakte in onze aura.

Het Belang van Bewustzijn
Het bewust worden van deze energetische verbinding is de sleutel tot het verhogen van je welzijn op alle niveaus. Hier zijn een paar manieren waarop je dit bewustzijn kunt vergroten:
Meditatie en Mindfulness: Dit kan helpen om je bewustzijn te vergroten en je te verbinden met je innerlijke zelf. Ze stellen je in staat om de subtiele signalen van je lichaam en aura op te merken.
Energie Werk: Bijvoorbeeld kinesiologie, wat kan helpen om het de energetische stromen in je lichaam en aura te herstellen. Maar ook Reiki en andere energetische behandelwijzen.
Zelfzorg: Door goed voor jezelf te zorgen op fysiek, emotioneel en mentaal niveau, onderhoud je automatisch een gezonde verbinding tussen lichaam en aura.
Omgevingsbewustzijn: Let op de mensen, plaatsen en situaties die je energie beïnvloeden. Dit kan je helpen om bewuste keuzes te maken die je energie in balans houden. Vaak voel je wel wanneer een omgeving je juist energie geeft òf energie van je vraagt.
 
De Magie Ontdekken
Als je eenmaal begint te werken aan het bewustzijn van de verbinding tussen je lichaam en aura, zul je de magie ervan beginnen te ontdekken. Je zult merken dat je intuïtie sterker wordt, dat je emotionele welzijn verbetert en dat je meer in harmonie bent met jezelf en anderen.
Deze magie is niet iets mysterieus of ontoegankelijks; het is een persoonlijk groeiproces dat iedereen kan ervaren. Door jezelf open te stellen voor de je eigen subtiele energie, open je de deur naar een wereld van groei en heling.
​
Tot slot enkele gedachten
Onze energetische verbinding met ons lichaam en aura is als een prachtige dans van levenskracht die door ons wezen stroomt. Het bewustzijn van deze verbinding opent de deur naar een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen. Dus laten we de magie omarmen die schuilt in deze subtielere lagen van ons bestaan.


0 Comments

Benut jij je talent?

2/14/2024

1 Comment

 

Het belang van talentherkenning en benutting


​​In een wereld waarin organisaties voortdurend op zoek zijn naar verbetering, zou het optimaliseren van menselijk talent de hoogste prioriteit moeten hebben. Helaas worden talenten vaak niet volledig erkend of benut, wat niet alleen pijnlijk is voor medewerkers, maar ook voor organisaties als geheel. Het negeren of terzijde schuiven van talent is niet alleen een gemiste kans, maar kan ook een bron van stress, motivatieverlies en zelfs gezondheidsproblemen zijn.
Eigen ervaring: Jarenlang heb ik mijn gecommitteerd aan een organisatie, die de overtuiging had dat iedereen binnen mijn vakgebied dezelfde taken moest kunnen uitvoeren. Als verpleegkundige voor kinderen en ouders, lag mijn kracht juist in het echt zien van mensen, het oplossen van complexe problemen en processen, en soms zelfs buiten de gebruikelijke kaders denken. Dat was waar mijn passie lag. Maar op een bepaald moment werd ik gedwongen om volgens protocollen te werken, met een doelgroep waar ik eerlijk gezegd niet enthousiast van werd.
De stress die ik ervoer door het niet kunnen benutten van mijn talenten en passies, van dat waar mijn hart echt blij van wordt, was voor mij heel groot. Ik voelde me ontkracht en gevangen in een systeem dat niet werkelijk op waarde schatte wat ik te bieden had. Mijn hart voelde steeds zwaarder aan, mijn motivatie en plezier verdween en ik begon fysieke klachten te ervaren. Ik gaf dit aan, maar mijn bezwaren werden terzijde geschoven en ik moest doorgaan op dezelfde manier. De druk nam op een gegeven moment zo toe, dat ik uiteindelijk geen andere keuze voelde dan ontslag te nemen, om te voorkomen dat ik letterlijk ziek zou worden. Een keuze waar ik nu heel blij mee ben overigens, omdat ik nu ten volle kan doen waar ik voor op deze wereld ben gekomen. Met inzet van al mijn talenten!
Indivudueel talent en motivatie: Elk individu bezit unieke talenten en een missie, die waardevol zijn voor de innovatie en creativiteit binnen een organisatie. Wanneer mensen hun talenten niet kunnen inzetten binnen een organisatie, ervaren ze vaak een gevoel van vervreemding en ontevredenheid. Ze voelen zich niet begrepen of gewaardeerd. Dit kan leiden tot gebrek aan motivatie en betrokkenheid bij het werk. Constante stress, gevoelens van onderbenutting en gebrek aan erkenning kunnen leiden tot burn-out, depressie en andere gezondheidsproblemen.
Erkenning en benutten van talent: Mensen functioneren optimaal wanneer ze worden uitgedaagd en wanneer ze het gevoel hebben dat hun bijdragen worden gewaardeerd. Het erkennen en benutten van individuele talenten stelt mensen in staat om authentiek te zijn en een gevoel van voldoening te ervaren in hun werk. Als ze het gevoel hebben dat ze gezien worden en op waarde geschat, vergroot dat de inzet en betrokkenheid. Het gevolg is dat er een fijne, gezonde bedrijfscultuur is  en het potentieel van de organisatie veel beter benut kan worden.
Bloeien en groeien: Ik heb zelf dus ervaren hoe pijnlijk het is hoeveel potentieel er verloren gaat wanneer organisaties vasthouden aan rigide structuren en standaardisatie, in plaats van het omarmen van diversiteit en het aanmoedigen van individuele talenten. Ik hoop dat mijn ervaring anderen kan inspireren om hun talenten te ontdekken, te omarmen  en te kiezen voor werkomgevingen waarin ieders unieke talenten worden gewaardeerd en benut. Want uiteindelijk is een gezonde werkomgeving er één waarin mensen kunnen bloeien en groeien, in plaats van wegkwijnen onder onnodige druk en stress.
Ik wil mijn talent ontdekken
1 Comment

Zomertijd en je bioritme

3/25/2023

1 Comment

 
De zomertijd gaat weer in dit weekend. Wanneer we de klok vooruit zetten tijdens de zomertijd, kan dit leiden tot een verandering in ons bioritme. Dit komt doordat ons lichaam gewend is aan een bepaald slaap-waakritme en een bepaalde blootstelling aan licht gedurende de dag. Door de klok vooruit te zetten, kan het langer licht blijven in de avond, wat ons lichaam kan verwarren en ons wakker kan houden tot later in de avond. Het kan ook moeilijker zijn om 's ochtends op te staan, omdat het nog donkerder is dan normaal.

Hier zijn een paar mogelijke gevolgen van zomertijd op je lichaam:
  • Verstoorde slaap: Het veranderen van de klok kan de interne klok van je lichaam verstoren, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen of om 's ochtends wakker te worden  Vooral mensen die al slaapproblemen hebben, ondervinden nu nog meer ongemak met het slapen.
  • Door slaaptekort ontstaat er een gebrek aan concentratie. Het is gebleken dat er in de dagen na de ingang van de zomertijd meer auto-ongelukken zijn.
  • Verandering in eetlust: De verschuiving in tijd kan ook van invloed zijn op je eetlust en spijsvertering, omdat je lichaam gewend is aan een bepaald ritme voor maaltijden en snacks.
  • Verandering in stemming: Sommige mensen kunnen zich een beetje down of vermoeid voelen als gevolg van de verandering in tijd en de verstoring van hun slaap- en eetpatroon.

Over het algemeen heeft het aanpassen aan de zomertijd meer tijd nodig voor mensen die van nature een gevoelig bioritme hebben, zoals kinderen en ouderen. Het kan tot een week duren voordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe tijd. Het kan helpen om geleidelijk aan je slaapschema aan te passen door elke nacht iets eerder naar bed te gaan of iets eerder op te staan voordat de zomertijd ingaat, om het aanpassingsproces te vergemakkelijken.

Maar: we kunnen zelf ook iets doen. Namelijk ons bioritme helpen weer sneller aan te passen aan de nieuwe tijd. En dat doen we door punten op de meridianen te masseren. Daar begin je zondagochtend mee, meteen als je bent opgestaan. 
Je start op de meridiaan die op dat tijdstip actief is. Dus als je om 9.00 uur opstaat, dan begin je met de punten van de milt
Houdt de begin en eindpunten van de meridiaan gedurende 20 – 30 sec. vast. Misschien voel je wat pulsatie op die plekken. Elke 2 uur later doe je de volgende punten.
Afbeelding
De punten die je vasthoudt per meridiaan staan hieronder:
Longmeridiaan van 3-5 uur. Het beginpunt ligt bij het kuiltje onder het sleutelbeen en het eindpunt aan de binnenkant van de duimnagel.
Dikkedarmmeridiaan van 5-7 uur. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van neusvleugels.
Maagmeridiaan van 7-9 uur. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten aan de buitenkant van de nagel van de tweede teen.
Miltmeridiaan van 9-11 uur. Het beginpunt ligt aan de binnenkant nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt een handbreedte onder de oksel.
Hartmeridiaan van 11-13 uur. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde.
Dunnedarmmeridiaan van 13-15 uur. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang.
Blaasmeridiaan van 15-17 uur. Het beginpunt ligt naast het oog, aan de binnenkant en het eindpunt ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant.
Niermeridiaan van 17-19 uur. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen.
Kringloopmeridiaan van 19-21 uur. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger.
Drieverwarmermeridiaan van 21-23 uur. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant van de nagel en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw.
Galblaasmeridiaan van 23-1 uur. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt naast de nagel van 4e teen aan de buitenkant.
Levermeridiaan van 1-3 uur. Het beginpunt ligt naast de nagel van de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt onder de tepel.


Er is ook een snellere manier, die prima werkt. Vooral voor kinderen is dit wat eenvoudiger. 
Deze manier heb ik in mijn eerste opleiding Touch for Health al geleerd en is zeer effectief.


Masseer stevig miltpunt 21 aan de linkerkant van je lichaam. Dit is het eindpunt van de miltmeridiaan en ligt ongeveer een handbreedte onder je oksel. Tegelijkertijd trek je de randen van je oorschelpen stevig rollend van je hoofd af. Dit doe je met beide oren. Deze methode leerde ik al tijdens mijn eerste cursus Touch for Health en ik pas het elk jaar weer toe bij de wisseling van wintertijd naar zomertijd en andersom.

Deze methode werkt ook uitstekend om jetlag te voorkomen of in elk geval de gevolgen wat minder heftig te maken.

​Probeer maar!
1 Comment
Previous

HOME

KIN​ESIOLOGIE

​COACHING

​WORKSHOPS

HANNA

CONTACT​

      Telefoon

06 460 68 563

      E-mail

[email protected]

      FOTO HANNA

     ​Gwendolyn Riko

algemene voorwaarden
​
privacyverklaring

Foto

PRAKTIJKADRES

Lutherstraat 29
9746 BL GRONINGEN
​


KVK: 74599461
BTW-ID: NL001654382B38

Hanna van Ebbenhorst
Tengbergen ​©2020​

artwork & webdesign by tekstenfee.nl ​