De zomertijd gaat weer in dit weekend. Wanneer we de klok vooruit zetten tijdens de zomertijd, kan dit leiden tot een verandering in ons bioritme. Dit komt doordat ons lichaam gewend is aan een bepaald slaap-waakritme en een bepaalde blootstelling aan licht gedurende de dag. Door de klok vooruit te zetten, kan het langer licht blijven in de avond, wat ons lichaam kan verwarren en ons wakker kan houden tot later in de avond. Het kan ook moeilijker zijn om 's ochtends op te staan, omdat het nog donkerder is dan normaal. Hier zijn een paar mogelijke gevolgen van zomertijd op je lichaam:
Over het algemeen heeft het aanpassen aan de zomertijd meer tijd nodig voor mensen die van nature een gevoelig bioritme hebben, zoals kinderen en ouderen. Het kan tot een week duren voordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe tijd. Het kan helpen om geleidelijk aan je slaapschema aan te passen door elke nacht iets eerder naar bed te gaan of iets eerder op te staan voordat de zomertijd ingaat, om het aanpassingsproces te vergemakkelijken. Maar: we kunnen zelf ook iets doen. Namelijk ons bioritme helpen weer sneller aan te passen aan de nieuwe tijd. En dat doen we door punten op de meridianen te masseren. Daar begin je zondagochtend mee, meteen als je bent opgestaan. Je start op de meridiaan die op dat tijdstip actief is. Dus als je om 9.00 uur opstaat, dan begin je met de punten van de milt Houdt de begin en eindpunten van de meridiaan gedurende 20 – 30 sec. vast. Misschien voel je wat pulsatie op die plekken. Elke 2 uur later doe je de volgende punten. De punten die je vasthoudt per meridiaan staan hieronder:
Longmeridiaan van 3-5 uur. Het beginpunt ligt bij het kuiltje onder het sleutelbeen en het eindpunt aan de binnenkant van de duimnagel. Dikkedarmmeridiaan van 5-7 uur. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van neusvleugels. Maagmeridiaan van 7-9 uur. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten aan de buitenkant van de nagel van de tweede teen. Miltmeridiaan van 9-11 uur. Het beginpunt ligt aan de binnenkant nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt een handbreedte onder de oksel. Hartmeridiaan van 11-13 uur. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde. Dunnedarmmeridiaan van 13-15 uur. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang. Blaasmeridiaan van 15-17 uur. Het beginpunt ligt naast het oog, aan de binnenkant en het eindpunt ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant. Niermeridiaan van 17-19 uur. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen. Kringloopmeridiaan van 19-21 uur. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger. Drieverwarmermeridiaan van 21-23 uur. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant van de nagel en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw. Galblaasmeridiaan van 23-1 uur. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt naast de nagel van 4e teen aan de buitenkant. Levermeridiaan van 1-3 uur. Het beginpunt ligt naast de nagel van de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt onder de tepel. Er is ook een snellere manier, die prima werkt. Vooral voor kinderen is dit wat eenvoudiger. Deze manier heb ik in mijn eerste opleiding Touch for Health al geleerd en is zeer effectief. Masseer stevig miltpunt 21 aan de linkerkant van je lichaam. Dit is het eindpunt van de miltmeridiaan en ligt ongeveer een handbreedte onder je oksel. Tegelijkertijd trek je de randen van je oorschelpen stevig rollend van je hoofd af. Dit doe je met beide oren. Deze methode leerde ik al tijdens mijn eerste cursus Touch for Health en ik pas het elk jaar weer toe bij de wisseling van wintertijd naar zomertijd en andersom. Deze methode werkt ook uitstekend om jetlag te voorkomen of in elk geval de gevolgen wat minder heftig te maken. Probeer maar!
0 Comments
PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Het is een psychische aandoening die kan optreden na het meemaken of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis.
Mensen met PTSS kunnen verschillende symptomen ervaren, zoals herbeleving van de traumatische gebeurtenis, vermijding van situaties die herinneren aan het trauma, angst en prikkelbaarheid. Herbeleving kan zich uiten in bijvoorbeeld nachtmerries, flashbacks of een verhoogde hartslag en spanning bij het denken aan de gebeurtenis. Vermijding kan bijvoorbeeld inhouden dat iemand niet meer in de buurt wil zijn van plekken of personen die aan het trauma doen denken. Ook kan iemand een afvlakking van emoties ervaren, gevoelens van hopeloosheid en een verandering in gedrag en stemming. Het is belangrijk om PTSS te behandelen omdat het kan leiden tot ernstige problemen op het gebied van werk, relaties en algemeen welzijn als het niet wordt aangepakt. PTSS kan worden behandeld met verschillende therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, exposuretherapie en EMDR, maar dus ook met kinesiologie. Kinesiologie is een complementaire geneeswijze, die zich richt op het versterken van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam en het verminderen van stress en spanning. Op welke manieren helpt kinesiologie dan bij PTSS?
Je kunt er niet omheen. Als je de televisie of radio aanzet, is de kans groot dat er over de corona-crisis wordt gesproken. Wie je ook tegen komt, corona zal deel uitmaken van het gesprek dat je hebt. Het betekent dat we elke dag worden bestookt met informatie over het virus. Hoe beïnvloed dat ons? Wat is waar, wat is niet waar? En wat veroorzaakt de dreiging van een mogelijke besmetting bij mensen?
Zorgen Sinds de eerste maatregelen enkele maanden geleden zijn aangekondigd, staat Nederland op zijn kop. Hoe aanvankelijk het coronavirus tamelijk nonchalant werd behandeld, lijken nu velen de ernst van de situatie te bevatten. Maar is al deze informatie waarmee we constant worden gebombardeerd wel goed voor onze psyche? Ik kan daarop alleen maar zeggen: nee! Daar waar we kortstondige zorgen prima kunnen handelen, is ons langdurig zorg maken echt een grote boosdoener. Ons zorgen maken levert veel negatieve effecten op, zoals slapeloosheid, stress, een angstig gevoel, of nog erger, echte paniekgevoelens. Aanhoudende zorgen veroorzaken in ons lichaam een overmaat aan stresshormonen, waardoor we uiteindelijk uitgeput raken. Angst De meeste mensen lijken deze tijd te kunnen overwinnen. Maar sommigen mensen kunnen de angst maar moeilijk de baas worden. En dat is op het eerste gezicht niet zo verwonderlijk, omdat alle informatie er tot nu toe op gericht lijkt om ons flink zorgen te moeten maken. Wat de maatregelen tot nu toe ook hebben betekend naast dat het virus voor nu even onder controle is, wordt steeds duidelijker. Mensen zijn geïsoleerd geraakt, mensen durven niet makkelijk meer ergens naar toe, en maken zich overmatig zorgen bij het minste kuchje of verkoudheid. De maatregelen hebben ook voor velen financiële stress veroorzaakt en ook relaties zijn door het langdurig boven op elkaars lip zitten onder druk komen te staan. Wat dan wel? Ook in ben natuurlijk als zzp'er niet gevrijwaard gebleven van de uitdaging om met deze crisis om te gaan. Wat ik vanaf het begin dat de maatregelen werden afgekondigd heb gevoeld, was dat ik geen enkele invloed heb op hoe deze crisis zou gaan verlopen. Ik leef eigenlijk al enkele jaren in de bereidheid en de overtuiging, dat alles in mijn leven er is om mij iets te leren. Dat geeft mij een soort van basis accepterende houding t.o.v. alles in het leven, wat mij veel rust geeft. Ik hoef dan niet in het gevecht met de dingen die zich aandienen. Ik kan dan voelen dat de situatie volledig oké is, met alles wat er is. Uiteraard zijn er even gedachten en gevoelens geweest van schrik. Mijn praktijk stortte namelijk echt in, en dat terwijl ik nog maar net op eigen benen was gaan staan. Wat mij helpt is me te focussen op mijn adem, om mijn gedachten op waarde te schatten en om wat afstand te nemen van die gedachten. Ook helemaal in het hier & nu zijn geeft directe rust. En daarin werd een nieuwe hobby geboren. Tuinieren. Met mijn handen in de aarde kan ik nu uren liefdevol met zaadjes en stekjes in de weer zijn. En hoe zichtbaar wordt dan de uitspraak: wat je aandacht geeft groeit. Mijn plantjes zijn als mijn kindjes. En die geef ik alle aandacht en liefde. En de corona... die heb ik maar wat minder aandacht gegeven. |
|